Record: 441536
AuteurLydia Schotema-Van Es, Matty Karsten
TitelDe invloed van pectine suppletie op de totale energie-inname
BegeleiderHalime Ozturk, Els Groenewoud
UitgeverHogeschool van Amsterdam
PlaatsAmsterdam
Jaar2012
Pagina's26p.
DomeinBewegen, Sport en Voeding
OpleidingVoeding en Diëtetiek
Trefwoordenvoedingsvezel, pectine, vezelsuppletie, gewichtscontrole, energie-inname
SamenvattingAchtergrond: De toenemende prevalentie van overgewicht en obesitas wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes mellitus type 2 en verschillende typen kanker. Uit epidemiologisch onderzoek blijkt dat er een duidelijk verband bestaat tussen het risico op overgewicht en het ge-bruik van vezelarme voeding.
Doel: Onderzoeken wat het effect is van het twee weken dagelijks innemen van een voedingsvezelsupplement met een hoge viscositeit en een gel-vormende textuur (LM-pectine) ten opzichte van een placebo-supplement (gelatine) zonder voedingsvezel op de totale energie-inname bij gezonde volwassenen tussen de 18 en 30 jaar.
Methoden: Een dubbelblind gerandomiseerd cross-over onderzoek met twee interven-tieperioden. Gedurende een interventieperiode van 16 dagen hebben 32 gezonde (BMI 21,9±1,9) volwassenen tussen de 18 en 30 jaar een voedingsvezelsupplement (LM-pectine) of een placebo-supplement in de ochtend geconsumeerd. De eerste twee en de laatste drie dagen van iedere interventieperiode volgden de proefpersonen een gecontro-leerd ad-libitum dieet en werden het ontbijt, de warme lunch en de avondmaaltijd op de universiteit gegeten. Daarnaast werd er een variatie aan tussendoortjes meegegeven, die in de middag en/of avond konden worden gegeten. Alle voedingsmiddelen werden ver-strekt door de onderzoekers. De proefpersonen mochten zonder beperking in de hoe-veelheid eten. Het ging erom dat men at totdat men het punt van verzadiging had be-reikt. Alle verpakkingen en restanten van de maaltijden werden teruggewogen om de exacte energie-inname te kunnen bepalen. Tijdens de onderzoeksdagen werden de proefpersonen ’s ochtends voor het ontbijt gewogen en droegen ze een stappenteller.
Resultaten: Tussen het voedingsvezelsupplement en het placebo-supplement zijn geen significante verschillen gevonden op de totale energie-inname na 2 weken (P=0,94). Ook is geen significant verschil gevonden in de energie-inname na 1 dag (P=0,059). Per maaltijdmoment ontbijt (P=0,94), lunch (P=0,25) en broodmaaltijd (P=0,71) zijn geen significante verschillen gevonden. Tevens is er geen significant verschil gevonden in ge-wichtsverandering (P=0,39) na twee weken.
Conclusie: De resultaten van het huidige onderzoek laten geen significant verschil zien in energie-inname tussen het voedingsvezelsupplement en het placebo-supplement na 2 weken (lange termijn), na 1 dag (korte termijn) en per maaltijdmoment.iGewichtsafname door dieetbehandeling is pas effectief op langere termijn. Er is meer onderzoek nodig om te bepalen of pectine als vezelsupplement gebruikt kan worden als onderdeel van een dieetbehandeling bij gewichtsreductie of overgewicht en wat het effect is op lange ter-mijn.
Taalnl
Soort documentScriptie [bachelor]
Download bestanddownload document/478429 document/478429